Ål

Ål med vest og lommeur

Stem på mig: Mystik, styrke og historie i én fisk.

Ålen har i århundreder været en vigtig del af danskernes liv – både som fiskeriressource i fjorde og åer og som samlingspunkt ved de traditionsrige ålegilder. Den var engang så udbredt, at man kunne betale skat med ål. Forskerne vurderer, at bestandssituationen for ål er kritisk.

Men ålen er ikke bare mad og kultur – den er en af naturens store gåder. Alle ål starter som æg i Sargassohavet og driver som larver mod Europa – også til danske vandløb og fjorde. Efter mange år her vender de tilbage til Sargassohavet for at gyde – og dø.

Det mystiske er, at ingen nogensinde har set en ål gyde i naturen.

Ålen er derfor både kulturhistorie, naturmystik og en levende fortælling om Danmarks forbindelse til havet.

Skal ålen være Danmarks nationalfisk?

Gå til afstemning

🍽 5 måder at spise ål på

  1. Røget ål på friskbagt rugbrød med røræg
  2. Stegt ål med persillesovs og nye kartofler
  3. Ål i gelé med peberrod og dild
  4. Grillet ål med citron og frisk timian
  5. Juleål med snaps og store smil

🧠 Vidste du, at…

  • ålen begynder sit liv i Sargassohavet – cirka 6.000 kilometer fra Danmark – og finder hele vejen hertil uden GPS?
  • ålen kan sno sig over våde enge og græs om natten for at søge mod havet?
  • Sigmund Freud dissekerede hundreder af ål for at finde deres testikler – uden held. Ålens kønsorganer udvikles nemlig først, når den er klar til at gyde på sin rejse til Sargassohavet. Efter de mange forgæves dissektioner lagde Freud ålene på hylden – og begyndte i stedet at udforske menneskets sind.
  • Aristoteles mente, at ål blev til af mudder – for ingen havde set dem gyde.
  • Ingen har endnu set en ål gyde – vi ved bare, at det sker i Sargassohavet. Det var den danske forsker Johannes Schmidt, som opdagede det omkring 1920.

Derfor skal du stemme ål

  • Har været en dansk delikatesse i århundreder – fra bondebord til kongeslot.
  • Fyldt med protein og intens smag.
  • Forbinder hav, åer og søer i én fascinerende livscyklus.
  • Har været et mysterie i årtusinder

Dommerpanelet om ål

Selvom ålen ikke yngler i Danmark, har få fisk haft så stor kulturel og historisk betydning i Danmark. Før Anden Verdenskrig var ålen en af vores vigtigste spisefisk, og trods stor nedgang, findes ålen stort set overalt. Den har en fascinerende biologi som danske forskere fortsat har stor andel i at udforske.

Ålen har en fascinerende ynglebiologi, men er kritisk truet pga. overfiskeri, iltsvind og ødelæggelse af levesteder – en fortælling, den desværre deler med mange andre arter. Ålen har tidligere været meget udbredt, og i tusinder af år givet mad til store dele af befolkningen. I dag er den så truet, at man hverken bør fiske den eller opfordre til, at den tilberedes og spises.

Ålen er blevet fisket siden middelalderen og har spillet en væsentlig rolle både økonomisk, kulturelt og kulinarisk. Med sin mystiske yngleadfærd og lange ynglevandring vækker den stadig undren. Som en art der primært lever i ferskvand, forbinder ålen salt- og ferskvand i en perfekt kombination.