Sild

Sild med solbriller

Stem på mig! Jeg er nok Danmarks ældste super food.

Silden har været her altid.  I middelalderen var den så eftertragtet, at hele byer blev bygget op omkring sildefiskeriet, og mennesker strømmede til Skånemarkedet fra hele Europa for at købe den danske sild. Den skabte liv, handel og velstand – og den gør det stadig.

I dag er silden stadig vigtig – både for vores hav og for vores tallerkner. Den svømmer i stimer langs de danske kyster og spiller en central rolle i det marine økosystem, hvor den er føde for større fisk, sæler og havfugle. 

Silden er med andre ord både natur, kultur og ernæring i ét og samme bid. Den er lige så hjemme i snapseselskab som i hverdagsfrokosten – og derfor en værdig kandidat til titlen som Danmarks nationalfisk.

Skal silden være Danmarks nationalfisk?

Gå til afstemning

🍽 5 måder at spise sild på

  • Karrysild med æble og løg

  • Marineret sild med kapers og rødløg

  • Stegt sild i eddike

  • Kryddersild med dild og peber

  • Julesild med snaps og løftede øjenbryn

🧠 Vidste du, at…

  • …sild kan svømme i gigantiske stimer på op til millioner af fisk – som ét kæmpe levende tæppe?

  • …silden var det vigtigste eksporteventyr i Danmark i middelalderen?

  • …en sild kan blive over 25 cm lang, selvom de fleste, vi spiser, er mindre? 

Derfor skal du stemme sild

  • Har sørget for mad på bordet, guld i kongers kister og liv i kystbyerne.

  • Er havets buffetbord – livsvigtig føde for store fisk, sæler og havfugle.

  • Fyldt med omega-3, vitaminer og masser af smag.

  • Samler natur, kultur og god mad i én mundfuld.

  • Passer lige godt til en snaps som til en madpakke.

Dommerpanelet om silden

Silden har været fisket siden stenalderen og har historisk været en af vores vigtigste fiskearter - så vigtig, at der er blevet opbygget samfund og udkæmpet krige omkring den. Silden værdsættes stadig på frokostbordet og til højtider som jul og påske, og der fanges ca. 50.000 ton årligt. Derudover spiller silden en stor rolle for det rekreative fiskeri og i det marine økosystem.

Danskerne sætter sild på påskebordet, julebordet og nærmest, når vi kan slippe afsted med det. Marinerede sild er en klassiker i den danske kulinariske kultur, vi introducerer nytilkomne til landet til karrysild med stolthed og saltede sild var en af middelalderens største eksportvarer.

I farvandene er silden en nøgleart, der føder både rovfisk, havfugle og marine pattedyr. Selvom bestanden ikke kan klare fortsat at blive fisket i samme omfang, er den stadig udbredt i de danske farvande. Silden er en oplagt kandidat som Danmarks nationalfisk.

Silden lever i store stimer i de danske farvande, og den spiller en hovedrolle på det klassiske danske frokostbord og til højtider som jul og påske. Silden gjorde Danmark til et internationalt handelscentrum, særligt gennem ”sildeeventyret” i Øresund. Derudover er silden en nøgleart i det marine økosystem, og dens tilstedeværelse påvirker hele fødekæden i havet. Kombinationen af marin nøgleart, historisk betydning og stærk tilstedeværelse i madkulturen gør silden til en af Danmarks mest kendte og kulturelt forankrede fisk.

Silden er en integreret del af danske madtraditioner og rekreativt fiskeri og hyldes bl.a. til sildefestivaller over hele landet. Silden er ikke kun billig og sund, men også klimavenlig med et lavere klimaftryk end grøntsager. I århundrede var den grundlaget for både økonomi, udenrigspolitik og byudvikling, og i dag er den stadig den økonomisk vigtigste enkeltart i dansk fiskeri. Ingen anden fisk har haft samme betydning for Danmarks udvikling.

Silden er madglæde og fiskeglæde. I middelalderen var silden en væsentlig eksportvare, der havde stor betydning for kystbyernes økonomi. Silden er udbredt i de danske farvande, og uden den ville torsk og havørred mangle deres vigtigste bytte. Om sommeren samler silden lystfiskere fra hele landet ved Hvide Sande og andre vestkystbyer.

Silden har været den mest betydningsfulde fisk i Danmarkshistorien, og Øresundsfiskeriet i Middelalderen var længe Danmarks største eksport. I havet svømmer silden i store stimer og er en vigtig del af fødekæden. Sild kan blive gamle, og i sildestimerne husker de ældste fisk, hvor gydeområderne er, og hvor sildende svømmer hen i forhold til sæsonerne. Desværre er mange sildestammer i dag overfiskede og enkelte helt forsvundne.

Silden er den fisk, som Danmarks velstand og storhed bygger på og er kendt i alle egne af landet. Den er ikke blot et kulinarisk midtpunkt til mange højtider, men har også stor økologisk betydning, da det er en fed fisk, som mange rovfisk og havfugle er afhængige af. Silden har også stor rekreativ betydning og fanges i dag af både fritids- og lystfiskere.