Torsk

Torsk med slips

Stem på mig: Jeg er Danmarks hvide guld.

Torsken har været centrum for historiske fiskerier i Nordatlanten og Nordsøen og har lagt navn til både torskekrige og torskehoveder – og så har den mættet generationer af danskere. Den har været tørret, saltet og kogt, og dens faste, milde kød har været elsket af både mormødre og Michelin-kokke.

I naturen er torsken en stor rovfisk og et vigtigt led i havets fødekæde. Den jager i dybet og har været med til at holde balance i de danske farvande. Torsken er i dag presset mange steder, og netop derfor skal vi tale om den. For hvad ville Danmark være uden torsk?

Torsken er kort sagt en fisk, der binder hav, historie og hverdagsmad sammen. 

Skal torsken være Danmarks nationalfisk?

Gå til afstemning

🧠 Vidste du, at…

1. Torsken har en “skægtråd” som følesans
På hagen har torsken en lille “skægtråd” – en slags biologisk sensor, den bruger til at finde føde på havbunden. 

2. Den kan skifte farve!
Torsk kan ændre farve efter omgivelserne. De kan gå fra lysegrå til næsten kobberfarvet – lidt som en kamæleon.

3. Torsken er en ægge-maskine
En stor hun-torsk kan lægge op mod 5 millioner æg på én gang i gydeperioden.

🍽 5 måder at spise torsk på

  • Ovnbagt torsk med smør og persille

  • Torsk i sennepssauce med æg og kartofler

  • Kogt torsk med peberrod og hakket æg

  • Fish and chips med torsk

  • Brandade – fransk torskemos med kartofler, olivenolie og hvidløg

Derfor skal du stemme torsk

  • Har brødfødt generationer af danskere og været handelsvare i hele verden.
  • Er en topjæger i havet – holder balancen i økosystemet.

  • Mager, mild og fuld af protein og vitaminer.

  • Binder havets historie sammen med dansk madkultur.

  • Passer perfekt både i fish & chips, på grillen og i klassiske danske retter.

Dommerpanelet om torsken

Torsken er en fantastisk spisefisk som står øverst på mange danskeres nytårsmenu. Både som eksportvare og spisevare er dens historiske betydning enorm. F.eks. blev torskelevertran brugt til at forbedre folkesundheden, og vikingerne på togt brugte tørret torsk som proviant. Derudover er torskens navn kendt af alle og der er ingen fisk, der har lagt navn til flere skældsord end den: torskedum, klaptorsk, torsk.

Kendt af alle og elsket af de fleste - torsken er en karakteristisk dansk fisk, som trods tilbagegang stadig findes i de danske farvande. Historisk har torsken også været dominerende i både erhvervs- og lystfiskeriet. I havet er torsken knyttet til bunden, hvor den spiser andre fisk foruden krabber, muslinger og krebsdyr. Hvis der ikke er store torsk, kan det være et tegn på, at havet har det skidt.

Torsken er en nøgleart i det marine økosystem og har været med til at forme verdenshistorien, ikke mindst som klipfisk og tørfisk – en konserveringsmetode med rødder tilbage i vikingetiden. I 1980’erne nåede det danske fiskeri sit højdepunkt med op mod 200.000 ton årlige fangster. Fangsten er dog faldet markant, da bestanden i dag er presset af bl.a. overfiskeri.

Det er tid til, at torsken igen bliver udbredt i de danske farvande. Torsken har været bærende for det danske erhvervsfiskeri og har i årtier sikret folkeligt fiskeri fra turbåde, som tiltrak lystfiskere fra hele Danmark og Europa. Som toprovdyr i sin egen fødekæde er torsken afgørende for et havmiljø i balance, og dens dramatiske tilbagegang i de indre farvande er blevet et symbol på menneskets påvirkning af naturen.

Torsk har symbolsk værdi, som en klassisk dansk fisk, og har i århundrede været en hjørnesten i dansk fiskeri. Torsken har drevet turisme og oplevelsesøkonomi, bl.a. ved Bornholm og Øresund, og har fortsat stor rekreativ betydning. Økologisk spiller torsken en central rolle i at regulere populationen af byttedyr som tobis, sild og rejer. Et kollaps i torskebestanden kan føre til ubalance i økosystemet, iltsvind og lav biodiversitet. Torsken er derfor en indikatorart for økosystemets sundhed. Torsken er almindeligt kendt som en vigtig fisk for det danske fiskeri og nævnes hyppigt i medier og politiske debatter om havmiljø og kvoter, derfor er torsken én af de mest kendte fisk i Danmark.

Torsken er blandt de mest anvendte fisk i det danske køkken hele året rundt. Særligt til nytår står nytårstorsken på bordet i de danske hjem og er for mange en lige så vigtigt tradition konfetti og kongelige nytårstaler.

Torsken er i dag presset i de danske farvande, men har historisk været den vigtigste konsumfisk. Vi skal passe godt på torsken, hvis traditionerne skal fortsætte, så der er god grund til at vælge torsken som nationalfisk.